Αντιγήρανση

Η γήρανση είναι συνυφασμένη με τη ζωή, αλλά είναι ταυτόσημη έννοια με τη φθορά. Οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρμένα ή κατεστραμένα κύτταρα με καινούρια.

Η επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί τη γήρανση σε επίπεδο κυττάρων είναι αυτή του οξειδωτικού στρες. Δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού αλλά και από εξωγενείς επιθέσεις (ήλιος, ρύπανση,κάπνισμα κ.α) ‘στρεσάρουν’ τα κύτταρα καταστρέφοντας τις δομές τους (DNA,πρωτείνες λιπίδια). Καλείται λοιπόν ο οργανισμός συνεχώς να επιδιορθώνει βλάβες, να αντικαθιστά τα φθαρμένα υλικά του.

Η γήρανση εξαρτάται λοιπόν από ενδογενείς παράγοντες, δηλαδή την κληρονομικότητα, καθώς η αντίσταση στη φθορά (πόσο καλό επιδιορθωτικό σύστημα διαθέτουμε) είναι θέμα γονιδίων και εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή πόσο εκθέτουμε τον εαυτό μας σε περιβάλλον δυσμενές για τα κύτταρά μας. Όσον αφορά το δέρμα, ο κύριος εχθρός του είναι ο ήλιος (υπεριώδης ακτινοβολία), ενώ το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης επίσης, επιταχύνουν τη γήρανση.

Πώς όμως μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να επιμηκύνουμε την περίοδο νεότητος και σφρίγους; Ειδικά για το δέρμα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε νεανικό όσο περισσότερο γίνεται;

Η σύγχρονη άποψη για την αντιγήρανση υποστηρίζει την ολιστική αντιμετώπιση του οργανισμού από πολλές ειδικότητες, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, οι ορμόνες, η άσκηση, η ψυχολογία. Γενικά μέτρα για υγιεινή ζωή με αποφυγή των εξωγενών βλαπτικών παραγόντων και συχνή άσκηση οπωσδήποτε βοηθούν. Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή ορμονών εκεί που χρειάζεται βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας.

Ειδικά για το δέρμα, η σύγχρονη δερματολογία προσφέρει ως όπλα, θεραπείες που στοχεύουν σε διαφορετικά επίπεδα και ευνοούν τη δυνατότητα για ανάπλαση των συστατικών του.

 

 

                  

 Αλόη και Αντιγήρανση                     Ευεργετικά αφεψήματα

 

                

  Κρέμες Αντιγήρανσης :                  Θεραπείες Αντιγήρανσης
  Μάθετε τα συστατικά τους