Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από το λίπος που συγκεντρώνεται σε θύλακες κάτω ακριβώς από το δέρμα. Επειδή το λίπος συγκεντρώνεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι πιο εμφανές από το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στο σώμα, δίνει στο δέρμα μια εμφάνιση με λακκάκια η οποία μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού που αισθητικά δεν είναι καλή.

Η κυτταρίτιδα παρατηρείται συνήθως στους γοφούς, στους μηρούς και στους γλουτούς. Οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ συχνότερα από την κυτταρίτιδα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ακόμη και οι λεπτοί ανθρώποι μπορεί να παρουσιάζουν κυτταρίτιδα. Αυτό είναι διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια στρώση λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα τους.

Οι λόγοι γιατί κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν κυτταρίτιδα ενώ άλλοι όχι είναι διάφοροι. Βασικά οι ίνες του κολλαγόνου που συνδέουν το λίπος με το δέρμα υφίστανται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων αλλοιώσεις με τέντωμα, διάσπαση ή σφίξιμο.

Οι αλλοιώσεις αυτές αποδιοργανώνουν και αποδυναμώνουν τις ίνες κολλαγόνου. Έτσι τα κύτταρα λίπους αφήνονται να προβάλλουν προς την επιφάνεια του δέρματος. Η προβολή των λιπωδών κυττάρων δίνει στο δέρμα μια όψη ρυτιδώδη, κυματώδη ή με λακκάκια όπως τη φλούδα του πορτοκαλιού.

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί στη γένεση της κυτταρίτιδας η οποία παρουσιάζεται συνήθως σε πολλές γυναίκες και μερικούς άνδρες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

 1. Τα γονίδια μπορεί να έχουν μέρος της ευθύνης για την πρόκληση της κυτταρίτιδας. Για το λόγο αυτό ακόμη και γυναίκες με κανονικό βάρος σώματος δυνατόν να έχουν κυτταρίτιδα
   
 2. Η κακή διατροφή
   
 3. Ορισμένες ιδιότυπες δίαιτες
   
 4. Ο αργός μεταβολισμός
   
 5. Ορμονικές αλλαγές
   
 6. Εγκυμοσύνη
   
 7. Αύξηση της ηλικίας, γήρανση
   
 8. Η αφυδάτωση
   
 9. Υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία

 

 

Τι μπορεί κάποιος να κάνει για να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα που έχει;

Είναι γεγονός ότι ξοδεύονται πολλά λεφτά από τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα που παρουσιάζουν. Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται:

 1. Απώλεια σωματικού βάρους
   
 2. Σωματική άσκηση
   
 3. Μασάζ
   
 4. Επιθέματα και επικαλύψεις με διάφορα προϊόντα
   
 5. Κρέμες και άλλα κοσμητικά σκευάσματα
   
 6. Συμπληρώματα διατροφής
   
 7. Χειρουργική επέμβαση

 

Τι μπορεί κάποιος να κάνει για την πρόληψη της κυτταρίτιδας;

 

Έχουμε αναφέρει ότι δυστυχώς από τη στιγμή που η κυτταρίτιδα εκδηλώθηκε, οι θεραπείες που προσφέρονται είναι απογοητευτικές και δαπανηρές

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής που εάν τα κάνουμε, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της κυτταρίτιδας και ίσως μειώνουμε την επέκταση της εάν κάπου στο σώμα έχει ήδη παρουσιαστεί:

 1. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας με το να πίνουμε άφθονα υγρά

 2. Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες

 3. Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος και αποφυγή τακτικών εναλλαγών περιόδων με υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία με κανονικό βάρος λόγω δίαιτας

 4. Τακτική σωματική άσκηση για να μένουν οι μυς και τα οστά δυνατοί

 5. Αποφυγή του καπνίσματος